Tid är ju som vi alla vet den mest jämnt fördelade resursen vi har. Men det är väldig få som själva helt kan bestämma hur den används. Vi har alla så kallade måsten. Vilket vi alltid har haft och vilket är rimligt att vi alltid kommer ha. Vi måste skaffa mat och skydda oss mot kyla eller hetta. Jag mötte en man från Sydafrika som växt upp under enormt fattiga förhållanden som definierade fattigdom så här: ”När det är kallt så fryser man, när det regnar så blir man blöt, när det är varmt så svettas man.” Är man rik så kan man hålla sig torr och lagom varm oavsett förhållanden och när man är hungrig så äter man.
Vi är generellt sett rika i vårt land enligt den definitionen men måste uträtta våra måsten för att förbli det. Arbetstid får inte bli något som är ett nödvändigt ont i våra liv utan något som förser oss med mat och ett bekvämt liv. Däremot har strävan efter ett bekvämare liv varit genomgående i historien och att få styra sin egen tid är ju något som kan öka vårt välbefinnande.
Jag håller med Sara Pettigrew om att det är viktigt att hitta det breda perspektivet som kan ge alla möjlighet att få större makt över sin egen tid. Och jag tror det handlar mycket om att lämna industrialismens idé om stämpelklockan och börja skapa större förtroende mellan anställd och arbetsgivare. I går hörde jag en man på bussen som skulle ”in och sitta av tiden” på sitt arbete då de just nu inte hade så mycket att göra. Det känns som otroligt förlegat förhållande mellan anställd och arbetsgivare. I dagens datoriserade och uppkopplade samhälle så kanske fysisk närvaro inte alltid är nödvändig. Platsen jag jobbar ifrån kan lätt varieras även om det finns ett stort värde i att mötas ”irl”.
Men tillbaka till kärnan och det som Martin Olsson är inne på. Vad är det vi verkligen behöver och hur mycket behöver vi jobba för att få det. Tekniken förenklar en rad processer som förr tog mycket av vår tid men vi hittar konstant på nya saker att fylla den tiden med. Vi skapar nya behov som skapar behov av mer pengar. Jag jobbar som kulturarbetare och har fått lära mig att leva på extremt lite pengar eftersom kultursektorn är brutalt underfinansierad. Vissa av mina vänner har levt på 5000 kr i månaden, i Stockholm, utan att ha ett dåligt liv. Jag har själv haft både segelbåt, bil, lägenhet, fritidshus och gjort resor. Men när jag kommer till banken och vill ta ett lån så kan jag enligt dem inte leva på den inkomst som jag har. Så mycket pengar som banken tycker att jag ska ha kvar när alla fasta kostnader är betalda, det förstår jag inte hur jag ska kunna göra av med. Jag har ändå mer saker än jag behöver. Så min poäng är till slut. Vad händer om vi istället för att öka tillväxten i ekonomi ökar tillväxten i egen tid. Och istället för att öka våra inkomster för att köpa oss lyckan genom mer tid, minskar våra utgifter och genom det minskar behovet att jobba och helt gratis får mer TID.
Låt miljöpartiet gå före och locka plånboksröstarna med mer fritid och mer kvar i plånboken. Att leva miljövänligt är bra för både plånbok och hälsa.
Det är väl den stora västerländska drömmen. Mycket tid, mycket pengar och få måsten.
↧
Av: Martin Ahlvin
↧